Мени
 • slide

  Пуштање у рад модела Теслиног трансформатора

  Модел трансформатора од 12 милиона волти је премијерно пуштен у рад на дан Теслиног рођења 10. јула, на Савском шеталишту на Калемегдану.

 • slide

  Самсунгов пројекат

  Победник  националног конкурса „Буди као Тесла“ је основна школа „Михајло Пупин“ из Земуна са својим пројектом „Рингишпил“. Победничка школа је добила комплетно опремљену Самсунг дигиталну учионицу.

 • slide

  Теслина библиотека

  Теслин лични фонд чине углавном стручне публикације, а пре свега, приручници из области којима се бавио, затим патенти, речници, дела из књижевности, медицине и других области.

 • slide

  Архива

  Теслина лична архива садржи 163.911 сигнатура докумената, рукописа, научних бележака, прорачуна, цртежа и писама.

 • slide

  Теслина оставштина

  Погледајте богату колекцију Музеја Николе Тесле у оквиру које се чува и његова лична оставштина.

 • slide

  Збирке

  У музејском фонду се налази и колекција коју чини девет збирки. У оквиру колекције, званично је регистровано преко 1200 предмета.

Историја

После смрти Николе Тесле, старање о његовој имовини је према судској одлуци америчких власти из јануара 1943. године, припало Сави Косановићу, сину Теслине најмлађе сестре Марице. Сава Косановић српски политичар, публициста и дипломата је у то време био члан Владе Краљевине Југославије у избеглиштву и боравио је у Њујорку.

Читај даље

Мисија

Музеј Николе Тесле је од оснивања замишљен као комплексна институција која има културни, образовно научни и меморијални карактер. Оваква поставка је у великој мери одредила његову првобитну визију и мисију. Као институција културе, Музеј се бави заштитом и представљањем Теслине оставштине.

Читај даље

Заштита баштине

Oригинални документи се чувају у најбољим могућим условима, а главни чувар је Теслин никада патентирани изум

Читај даље

Пројекти

Како би се стваралаштво Николе Тесле могло приказивати и ван простора Музеја направљени су бројни радни модели, макете и реплике.

Читај даље