Радно време
понедељак: 10:00-18:00
уторак-недеља: 10:00-20:00

Контакт инфо
011/2433-886, 011/2438-137
poseta@tesla-museum.org
понедељaк-петак 10:00-15:00

Туре са водичем
Планирајте посету
Распоред тура
Резервишите групну туру

Информације

Оставштина

Фотографије

У оквиру Теслине заоставштине сачувано је укупно 976 позитив фотографија које приказују Теслине изуме и лабораторије. Осим ових фотографија, које су и за самог Теслу имале документарни карактер, велики је и број фотографија на којима је Тесла или његови рођаци, пријатељи и поштоваоци.

Неки од фотографисаних мотива сачувани су у виду већег броја примерака фотографија, а најстарије фотографије које су датиране потичу из периода Теслиног школовања – касних седамдесетих година деветнаестог века. Последње фотографије које је Тесла сачувао израђене су 1942. године.

Тесла је фотографисан у разним приликама. Често је тражио услуге фотографских радњи и студија. Чини се да је пажљиво бирао фотографе и користио услуге различитих фотографских радњи за одређене типове фотографија, опредељујући се према њиховој специјалности. Већину Теслиних портрета из различитих животних периода фотографисао је њујоршки фото студио Сарони, чувен по фотографисању портрета познатих личности.

Најранија Теслина фотографија која је сачувана носи ознаку фото студија Анри Дипон из Париза. Тесла је у Паризу боравио од 1882. до 1884. године. Ипак, није сасвим јасно када је млади Тесла фотографисан. Ова фотографија је објављена као илустрација за Теслин чланак у часопису Електрикал експериментер 1919. године.

Поред портретних фотографија, Тесла је често наручивао фотографисање изгледа лабораторија или извођења експеримената. Ове фотографије и данас, у ери дигиталне фотографије и обраде фотографија у рачунарским програмима, побуђују пажњу гледалаца.

Очекујемо вас у Музеју Николе Тесле.