Радно време
понедељак: 10:00-18:00
уторак-недеља: 10:00-20:00

Контакт инфо
011/2433-886, 011/2438-137
poseta@tesla-museum.org
понедељaк-петак 10:00-15:00

Туре са водичем
Планирајте посету
Распоред тура
Резервишите групну туру

Информације

Оставштина

Ликовна и примењена уметност

Збирка уметничких предмета Николе Тесле, невелика по свом обиму, састављена је од уметничких предмета који су махом били поклони поштовалаца, цртежа који су били дизајнерска решења и неколико карикатура.

Два урамљена акварела са једрењацима и чамцима са рибарима која плове по мирној води близу обале изнад које се простире широко небо, су вероватно једине слике које је Тесла гледао на зиду своје собе. Ови акварели су дело непознатог, највероватније европског уметника који се потписивао АлбоТ.

Најчешћа тема у овој колекцији је Теслин портрет. Њега су радили Иван Бенковић, Јован Бараћ, Диаз Буитраго и непознати уметник који је студију Теслиног лица назвао „Теслин анђео“.

У овој колекцији сачуване су и четири карикатуре. То су радови тројице познатих америчких карикатуриста и веома занимљивих личности које су обележиле почетак XX века. У питању су Едвин Маркус – један од најпознатијих политичких карикатуриста прве половине XX века, Џорџ Бенџамин Лакс – карикатуриста, портретиста и сликар, Хомер Давенпорт – најбоље плаћени политички карикатуриста, љубитељ арапских коња, човек који се дружио са најбогатијим људима Америке.

Највећу целину у овој збирци чини седам обојених цртежа домаћих животиња и помало апстрактних предела које је цртала Меј Клајн. Ови цртежи никада нису били урамљени и чувани су заједно са писмима које је Меј писала Тесли.

Очекујемо вас у Музеју Николе Тесле.