Радно време
понедељак: 10:00-18:00
уторак-недеља: 10:00-20:00

Контакт инфо
011/2433-886, 011/2438-137
poseta@tesla-museum.org
понедељaк-петак 10:00-15:00

Туре са водичем
Планирајте посету
Распоред тура
Резервишите групну туру

Информације

Оставштина

Ситни технички предмети

Збирка ситних техничких предмета нумеричке ознаке Т:191, садржи тридесет седам различитих експоната из Теслине заоставштине. Сачињавају је предмети коришћени у разним дисциплинама, односно чији број није био довољан за формирање самосталне збирке. Предмети сличних каректеристика и намене обједињени су у мање целине унутар збирке – област штампарства (матрице за израду визит карти, штампарски клишеи и графички ваљак, укупно десет експоната), узорци брусног платна (седам предмета) или тканина за авионе (два предмета). Остали део збирке су разнородни предмети, уређај за осветљавање (фењер), метални елементи (ручица, држач, одбојник, чаура), каталог узорака пластичних фолија, гумице за паковање, калем самолепиве траке.

Поједини експонати (гумена заптивка, ручица, калем самолепиве траке) сачувани су у два или више примерака, идентичних по димензијама и карактеристикама материјала, па збирка броји укупно четрдесет пет појединачних примерака.

Сачувани штампарски клишеи и матрице су служили за израду Теслиних визит-карти и меморандума компанија. На основу мотива представљених на штампарским клишеима може се закључити да исти потичу из прве или друге деценије XX века, тачније из периода научниковог рада на реализацији лабораторије на Лонг Ајленду, односно током развоја његових турбомашина.

Три сачувана штампарска клишеа припадају првој декади XX века. На два клишеа су фотографије његове лабораторије на Лонг Ајленду у чијој позадини је недовршен предајни торањ, док је на трећем фотографија предвиђеног изгледа завршеног емисионог торња.

Остала четири клишеа потичу из доба када се научник посветио истраживању у области машинства. Коришћени су за израду меморандума његове компаније под називом „Тesla Company, Inc.” са седиштем у Западној 40. улици, бр. 8 у Њујорку.

Очекујемо вас у Музеју Николе Тесле.