Радно време
понедељак: 10:00-18:00
уторак-недеља: 10:00-20:00

Контакт инфо
011/2433-886, 011/2438-137
poseta@tesla-museum.org
понедељaк-петак 10:00-15:00

Туре са водичем
Планирајте посету
Распоред тура
Резервишите групну туру

Информације

Оставштина

Текстил и кожа

Збирка предмета од текстила и коже садржи 515 предмета. Ово је најбројнија збирка предмета у оквиру збирног фонда Музеја Николе Тесле, коју поред одевних предмета и модних детаља, чини и мањи број етнографских предмета.

Предмети су израђени индустријски или ручно у периоду од деведесетих година 19. века до раних четрдесетих година 20. века и одраз су моде, стила и технологије израде времена у коме су настали.

Збирку чине одевни предмети Николе Тесле: комплети одела, кошуље, кошуље за спавање, кравате, крагне и оковратници, веш, шешири, рукавице,чарапе, обућа, модни детаљи, као и торбе, штапови и цвикери. Поред естетске вредности, већи број предмета из ове збирке поседује и висок ниво документарности, с обзиром на то да су на њима утиснути или навезени Теслини иницијали. Изузетан квалитет израде предмета и чињеница да су их израђивали чувени произвођачи, најчешће ручно и по мери, говори у прилог утиску да се Тесла веома брижљиво односио према одевању, што се може видети и на фотографијама Николе Тесле које су сачуване.

Теслина одела састојала су се од капута (сакоа), прслука и панталона. Највећи број одела шила је радионица James W Bell Sons and Co, а посебно је интересантно да су на оделима сачуване оригиналне етикете на којима је исписан датум израде одела, као и име поручиоца – Тесла.

Сачувано је чак 75 Теслиних кравата различитих боја и дезена. У свечаним приликама носио је беле лептир машне. Сачуван је чак 51 пар рукавица, али оне нису само беле боје. Рукавице су израђене од различитих материјала: памука, свиле и коже у црној, белој, браон, маслинасто зеленој, љубичастој, сивој, окер боји… Тесла је користио и цвикере, а сачувани су и једни цвикери за сунце.

Приликом фотографисања, Тесла никада није носио шешире. Упркос чињеници да није сачувана ни једна фотографија чувеног научника на којој носи шешир, на основу сачуваних личних предмета, можемо да закључимо да их је радо носио. Зависно од прилике, то су били цилиндри, полуцилиндри и жирадо шешири.

Једини сачувани предмет који се чува у овој збирци, који по стилу и начину израде разликује од осталих је ткана личка торба са орнаментима и ресама за коју се сматра да је рад Теслине мајке Ђуке.

Очекујемо вас у Музеју Николе Тесле.