Радно време
понедељак: 10:00-18:00
уторак-недеља: 10:00-20:00

Контакт инфо
011/2433-886, 011/2438-137
poseta@tesla-museum.org
понедељaк-петак 10:00-15:00

Туре са водичем
Планирајте посету
Распоред тура
Резервишите групну туру

Информације

Оставштина

Лични предмети

Збирка реалија садржи 340 предмета. Предмети су направљени од различитих материјала и разноврсне су природе и намене. Збирку чине лични предмети које је Никола Тесла користио у свакодневном животу, делови намештаја, ковчези у којима је Теслина заоставштина пренета из Сједињених Америчких Држава, разноврсне кутије и амбалажа, као и предмети различитих намена које је Тесла добио на поклон.

Међу предметима за личну употребу сачуван је Теслин прибор за личну хигијену: четкица за зубе, прибор за бријање, бритва у кутији, прибор за нокте, чешаљ и стоно огледало, али и предмети других намена као што су коцкице за игру, перорез, два стона сата, отварач за флаше, значке и кутије разних намена. У оквиру ове збирке чувају се и премети које је Тесла користио за рад: перо и мастионица, ножеви за папир, кутије са визит картама, печати и две машине за отискивање сувог жига Теслиних комапанија, регистратори у којима је Тесла чувао пословну и приватну преписку. Сачуван је и мањи број украсних предмета које је Тесла вероватно добио на поклон, као и коверта са сушеним цвећем. Део научникове заоставштине је и већи број кутија за храну за перад названу Фактор Ауктус која је била једини робни жиг који је Тесла заштитио.

Посебно је интересантан део збирке коју чине крупни предмети из Теслине хотелске собе 3327 у хотелу Њујоркер у којој је научник провео последњих десет година живота: његов кревет, фрижидер, метални орман, метални кабинет ормарићи и путни ковчези у којим је Теслина заоставштина чувана у складиштима у Америци и у којима је стигла у Београд 1951. године.

Очекујемо вас у Музеју Николе Тесле.